Obezbeđena sredstva za građane za postavljanje solarnih panela

20. jul 2023 – Građani Srbije mogu da konkurišu za subvencije za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti i instaliranje solarnih panela i kolektora u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, a na spisku su i Smederevo, Smederevska Palanka i Kovin. Prijave će biti moguće tokom cele godine, a građani će moći da dobiju do 65 odsto investicije koju planiraju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da su novac za subvencije dobile sve lokalne samouprave koje su se prijavile.

Ukupno su opštine i gradovi od Ministarstva dobili 978,3 miliona dinara, dok su oni obezbedili iz sopstvenih budžeta 813,7 miliona dinara, pa će građani imati na raspolaganju 1,79 milijardi dinara, navodi se u odluci o dodeli sredstava.

Plan je da 50.000 domaćinstava dobije subvencije, a novi programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina

Sledeći korak je da lokalne samouprave raspišu konkurs za izbor firmi koje će biti izvođači radova, a onda i za građane.

Novina u odobravanju subvencija je to što će građani moći da se prijavljuju tokom cele godine, kao i  i to što će moći da dobiju i do 65 odsto investicije koju planiraju. Dosad je bila praksa da im se odobrava do 50 odsto, dok ostalih 50 odsto, po pola, obezbeđuju lokalne samouprave i Ministarstvo.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!